Bežný deň s maličkosťami, ktoré majú veľkú váhu v mojej tvorbe :)

04.09.2021

Bežný deň s maličkosťami, ktoré majú veľkú váhu v mojej tvorbe :)

Za spevu vtáčat, za svitu prvých slnečných lúčov, keď sa ešte na steblách trávy hompáľa kvapka rosy, vtedy začína môj deň. Čím je človek starší, tým viac si uvedomuje čaro obyčajných, momentov všedných dní. Ten spev vtáčat, ktorý vás prebúdza každé ráno, ďobanie ďatla do štítu našej strechy, lúče slnka, ktoré sa predierajú tkaninou závesu a záclony vejúce v rannom vánku... Podľa mňa často si ani neuvedomujeme, aké krásne sú všedné dni, či už pracovné, alebo víkendové, každý z nich nás teší maličkosťami, ktoré keď si začneme všímať nám otvárajú kúzelnú krajinu. 

   

Keď som bola malá, dosť som čítala, lebo mamina bola knihovníčka. Raz sa mi do rúk dostala kniha Tajomná záhrada. Tá kniha ma dostala do sveta, kde je všetko možné, kde sa z na prvý pohľad ponurého miesta vykľula rozprávková krajina, kde sa chlapec, ktorý trpel chorobou a nevychádzal von uzdravil a naučil  žiť pomocou osyrelého dievčatka, ktoré mu ukázalo cestu a otvorilo oči, aby sa na svet pozeral inak.. Kde ľudia bez života a chuti žiť, tú chuť žiť dostali a svet sa pre nich stal krajším. Milujem ten film, aj knižku a veľmi som snívala o tom, že raz budem mať tiež čarovný , tajuplný dom. Nejaký starý opustený, možno až strašidelný, ktorý miestny obchádzajú oblúkom, ktorý spolu s partnerom zachránime, niekde na okraji dedinky, či už pri lese, či už pri močiary, bolo mi to jedno.. ale verila som, že raz budem mať tiež takú čarovnú, rozprávkovú záhradu, ktorú vyčarujem z  miesta rokmi zabudnutého, kde bude život a zvieratá v nej nájdu útočisko, kde kľukaté chodníčky budú ukrývať rôzne zákutia.. (V tej dobe, keď som o tom snívala a v hlave plánovala budúcnosť, nečakala som, že stretnem naozaj partnera s rovnakými plánmi, s rovnakým zanietením, blázna ako ja, čo verí aj v nemožné a nemožnosti), ani som len netušila, že môj sen sa stane skutočnosťou a naozaj také miesto na nás čakalo :). Je to ešte beh na dlhú trať a ešte bude trvať roky, pokým náš domček a záhradu dotiahneme do dokonalosti našich predstáv, ale je to na dobrej ceste a milujem to tu!. Tie rána sú nezabudnuteľné a hlavne teraz počas horúcich dní. Keď sa ráno prebudím,pripravím raňajky  a sadneme si von, kde nás doprovádza vtáčí orchester a vzduchom sa nesie vôňa čaju s medom a kvitnúcich byliniek a deň začneme pusou, ako každý deň a plánmi, čím začať dnes :).

Priznám sa aj ja som žila život ako každý druhý... uponáhľaný, nezastavila som sa často krát ani na jedlo na obed, na dovolenky som ťahala so sebou kufor a krabice s prácou, k rodičom, keď som sa ukázala raz - dvakrát za rok, som ťahala prácu, čiže si ma vôbec neužili, lebo mám predsta nasadené pracovné tempo a keď spomalím, nestíham, mám predsa nejakú zodpovednosť, stihnem termín aj keby nemám spať,.. ale je to ( prepáčte mi za výraz) blbosť. Poviem to rovno ako je. Vraví sa, že čas sú peniaze ( ale peniaze si do hrobu nik nevezme a povedzme si na rovinu peniaze niesú všetko). Ja si vždy poviem aj keď moja práca , čo sa týka finančného zárobku, aby som utiahla odvody a ešte dala niečo aj na domácnosť nieje jednoduchá a je to ako na hojdačke, jeden mesiac skvelý potom mesiac ,že ho prežijem s odretými ušami, nedostávam výplatu na deň presne , ale v priebehu mesiaca keď príde nejaká objednávka a či príde to netuším, ale vždy si poviem dáko bolo, dáko bude, hlavne, že sme zdraví a máme strechu nad hlavou, robím čo ma baví, čo ma napĺňa a robím to s láskou, mám milujúceho partnera, ktorý ma podporuje a to je to najdôležitejšie!. Čím ďalej tým viac si uvedomujem, že môj workoholizmus mi zatienil pohľad na svet a neuvedomila som si, aké mám šťastie že žijem tam kde žijem, že spomalenie neznamená nezodpovednosť, ale to že žijete a nie , že len prežívate. Uvedomujem si to každým rokom, čím ďalej tým viac a vychutnávam a užívam si každý deň , čo príde. Keď si toto uvedomíte, zistíte, že každý deň je prečo žiť a tešiť sa z maličkostí, že inšpirácia je všade okolo nás a nemusíte byť zrovna umelcom.

Vôňa ktorá vás ovanie keď otvoríte dvere von, drobnosť, detail, ktoré vás cez deň potešia, či už je to motýľ, ktorý vám pristane na ruke, oblaky, ktoré vytvárajú iné svety, obrazce a niekedy letia tak rýchlo, že máte pocit , že letíte s nimi , sused , ktorý vám zamáva cestou do práce.. list, ktorý spadne na chodník.. Svet, príroda a okolnosti sú paleta miliónov odtieňov inšpirácie. Častokrát sa ma pýtate z kadiaľ čerpám inšpiráciu a námety.. milí moji, presne z týchto maličkostí, sprevádzajúcich bežné dni :).

   

    

Zistila som, že práca tiež ide od ruky, keď je človek trochu oddýchnutý, keď si nájde aspoň pár hodín z dňa voľno, počas ktorého venuje čas sebe. Tieto horúce dni som vymenila steny dielne za exteriér vonku a maľujem tam, teda ak to počasie dovolí a vietor k nám nedofúka ťažké sivasté mraky nesúce kvapky dažďa. Salem mi samozrejme verne asistuje :). Tí, ktorí sledujete moju tvorbu od začiatkov viete, že je to môj verný asistent od malička :).

      

Keďže žijeme dá sa povedať v prostredí, kde všade okolo sú hory a kopce, počasie je tu dosť nevyspytateľné. Chvíľku je horúco, že máte pocit, že sa roztopíte ako kopček zmrliny a behom 15 minút sa ochladí aj o 10 stupňov ,jemný vánok sa zmení na hurikán a doženie takú búrku, že blesky spolu tancujú na oblohe ako keby bol koniec sveta. Zato mrholenie a kvapky kvapkajúce tíško na strešné okná, v noci, to je ako uspávanka pre malé dieťa. Človek má pocit ako keby čas spomalil a jemné ťukanie kvapiek na okná ako keby otvárali bránu do ríše snov... 

Ja si vychutnávam každé ročné obdobie, lebo každé má v sebe úžasnú atmosféru.

Či už jar, ktorá prebúdza okolitú krajinu a prvé včielky, ktoré usilovne lietajú po rozkvitnutých,voňavých, ovocných sadoch, či leto, ktoré slnkom zalieva krajinu za horúcich letných dní a záhrada je v plnej kráse, leto prinášajúce letné, večerné prechádzky makovými a ľúčnymi lúkami,vône grilovaných špecialít, ktoré sa vznášajú cez víkend skoro z každej záhrady.

 

Jeseň, ktorá prináša priam neskutočnú mystickú atmosféru, keď krajinu zaplaví hmla, tiahnuca sa ako chápadlá chobotnice a ponorí ju do tajuplnosti. Obdobie,kedy kvapôčky dažda už z rána prebúdzajú človeka, buchotajúc v rytme na okná a parapety. Vtedy sa cesty menia na malé jazierka, huby v lesoch vykukujú spod listov a krajina sa zmení na nádhernú paletu farebných tónov, akoby ju namaľoval nejaký samotný majster maliar.

 

 

No a v neposlednom rade zimu, chladnú, bielu čistotu, kedy biela pokrývka zahalí kopce a krajina vyzerá ako keby ste na ňu vyliali sladkú, bielu polevu. Vtedy cencúle na domoch zvonia vo vetre, rána sú ako z rozprávky o mrázikovi. Obdobie kedy sa všetkým deťom rozžiaria očká, kedy sa na vás z pred domov usmievajú a mávajú vám snehuliaci.. 

 

Takto ja vnímam ročné obdobia a radosti, ktoré prinášajú. Milujem atmosféru každého jedného, aj keď najviac milujem práve jeseň. Naučila som sa vnímať svet inak. Nevidím len každodenné problémy a starosti, ale aj radosti, ktoré nám život prináša a verte, žije sa s týmto pohľadom na svet oveľa ľahšie. Ja okrem objednávok, pracujem už aj na novom kalendári na rok 2022, ako každý rok v tomto období a veľa inšpirácie čerpám práve z bežných dní a ročných období :). Tak verím, že opäť vám vyčarí úsmev na tvárach a bude robiť radosť v ďalšom novom roku . Tu je zopár dám, ktoré v ňom určite nájdete :).

  

 

Pokiaľ ste sa dočítali až sem, prajem Vám krásny deň, či už je víkendový, alebo bežný deň v týždni, užívajte si ho naplno a všímajte si maličkosti, lebo práve maličkosti robia veľké veci :).

Rubriky blogu

YWNiMGJmO