Krajina fantázie..

29.01.2018

Krajina fantázie..

Rozpoviem vám krátku rozprávku, o tomto čarovnom, farebnom obrázku...

Kde bolo, tam bolo, bolo aj nebolo... Za horami, za lúkami, za morom a jazerami, v ďalekej krajine, farebnej zemine, rozpriestierala sa zem, snov a prianí, s farebnými domčekami. Bola to zem veľmi veľká, krajina kde nevládol počítač a telka. Bola to krajina, kde farebná lúka sa kvetmi každý deň v roku inak sfarbila. Na lúke rástli kvety všakovaké, boli to čudokrásky aj modrienky zlaté. Však lúka aj iné veci skrývala, množstvo bytostí a domečky kde každá bytosť v tom svojom domčeku bývala. Medzi kvetmi farebné hríbiky a muchotrávky v tanci sa prepletali, kvapky rosy z kvietkov a ich klobúčikov do tanca im hrali.

Do tejto krajiny za hranicami snami vás teraz pozvem, tak ak máte pri sebe detičky nech zavrú očká a snívajú s nami.

Takže vstupujeme do tejto tajuplnej ríše. Keď pristúpite bližšie, máte možnosť zahliadnuť obyvateľov tejto fantazijnej ríše. Škriatok Edmundko a Rúfosko sa na vás spod hríbika díva, očká im žiaria a muchotrávka poblíž ich domčeky na klobúčiku skrýva. Opodiaľ spoza stromu, vykukol obyvateľ stromového domu. Je to škriatok Damián, strážca a ochranca stromov, listov , lesov, lesných víl a dám.. Vonku šero stmieva sa  a zrazu kde tu svetielko pomedzi koruny stromov mihá sa. To je známa svetluška Pavluška, čo rozsieva svetlo nielen spod bruška. V malých rúčkach lampášik s blikotajúcim svetielkom zviera a uspávanku na dobrú noc po krajine spieva.

Na farebnej lúke, bližšie k nám sedí, ďalší lesný obyvateľ, lesný kráľ - jelenček Florián. Je to veľký kamarát, chlapčeka na jeho hlave má veľmi rád. Chlapček drží v ruke na motúze, čarovnú loď čo v oblakoch sa na vlnách mrakov kníše. Loďka je malá,  zázračná, plaví sa len po mračnách. V tejto ríši však chlapček nežije sám, spoločnosť mu robí, jedna z malých dám . Dievčatko v ruke stonku z kvetu stíska, je to taká malá, rozprávková, dáždnikovo- kvetová skrýša. Na liste kvietku víla Amálka sedí, hompáľa nožičkami a sleduje čo za návštevníkov to k nim v snoch počas spánku beží. Sú tu ešte dvaja lesný strážci, bratia vtáci, ktorí nemajú okrem poletovania vo vetríku a dozore z hora nič na práci. Milujú módu a čižmičky, keď sa im zunuje let tak v skákaní po stromoch olamujú drobné vetvičky a škriatkovi Damiánovi robia rôzne opičky.

Áno je to krajina veľká, krajina kde ocitne sa počas spánku takmer každé malé dieťa. Krajina, kde každý ma svoju rolu, krajina bez ktorej by detičky nerozvíjali fantáziu svoju. A tak keď v noci vypijete s detičkami horúce kakavko, uložte do posteli to svoje malé dieťatko. Porozprávajte mu príbeh, kde žijú rôzne bytosti, kde rastliny zvonia hudbou radosti.. Kde svetlo nosí svetluška, kde víla im šepká rozprávku na dobrú noc do uška...

A aby ste si aj vy dospelí na chuť tejto rozprávky prišli, tu je pár záberov ako sa pracovalo na tejto rozprávkovej ríši.

Tu sa rodia rozprávky a čajík s koláčikmi často krát rozvoniavajú pri tvorbe do diaľky..:)

Rubriky blogu

ZDQ2Njk0