Zhrnutie r. 2020 a nové plány do Nového roka :)

06.01.2021

Zhrnutie r. 2020 a nové plány do Nového roka :)

Vykročili sme do Nového roku a ako každý rok, aj teraz som sa rozhodla zhrnúť, čo nám minulý rok priniesol, čo vzal a čo sme počas neho zažili.

Minulý rok bol asi jeden z najťažších rokov v mojom živote. Priniesol niečo, čo nikto z nás nečakal. Svet pohltila panika, úzkosť, strach a obavy. Počas minulého roka som prišla o 3 členov rodiny, čo pre mňa nebolo ľahké. Kôli pandémii, zákazom a opatreniam, som nemohla prejsť cez hranice a ísť ani na jeden pohreb, dôstojne sa s nimi rozlúčiť. V mojej rodnej dedine, kvôli vírusu, prišlo o život dosť ľudí, ktorých som poznala celý život. Je to smutné, čo všetko sa za rok môže zmeniť , človeku sa vynára toľko spomienok na ľudí, ktorých už nikdy neuvidíme. Život prináša rôzne úskalia a musíme sa snimi popasovať, naučiť sa s nimi vyrovnať, prijať ich, vstať a ísť ďalej.

Bol to pre mňa ťažký rok aj čo sa mojej práce týka. Už na začiatku roka trh zasiahla panika. Kvôli opatreniam a ľuďom v karanténe klesal dopyt. Poviem pravdu, prvé mesiace som mala obavy, čo bude ďalej, ako sa uživým. Kládla som si otázku, koho bude zaujímať nejaká kúpa obrazu, či schránky , keď ľudia bojujú v nemocniciach o život a ďalší, čo prišli o prácu o živobytie. Nakoniec nás malých živnostníkov podporil aspoň symbolickou sumou štát, takže prvé mesiace som ako tak zvládla. Potom prišla druhá vlna, ale musím sa vám poďakovať, podržali ste ma a každý mesiac prišla nejaká tá objednávočka, čo mi dovolila zaplatiť aspoň účty a odvody. V tomto roku sa každý z nás musel uskromniť. Ja nezarábam milióny, ale svoju prácu milujem a bola som rozhodnutá sa s touto situáciou popasovať aby som sa jej nemusela vzdať.

Celý rok sme strávili doma, prácami na záhrade, dokončovaní nejakých prác okolo domu a na výlety sme chodili len tu u nás za humná, alebo po okolí, keďže máme blízko nás hory. Väčšinou smerovali naše kroky práve za humná domu. Veď uznajte je tu nádherne. Polia za našim domom sa premenili na zakvitnuté lúky, hrajúce farbami.

   

Druhá polovica našich výletov bola prevažne po zrúcaninách hradov a skalách po okolí.

V lete mi síce trošku skazila letné dni vonku borelióza , ktorú som dostala od kliešťa a musela som dodržiavať kvôli silným liekom isté opatrenia typu - nemohla som byť na slnku, musela som obmedziť niektoré potraviny a brala som každý deň lieky, ale nakoniec som to prekonala a po mesiaci som už mohla aj normálne fungovať. 

Prahu sme navštívili počas roka len jeden krát, ale musím sa priznať, že bez tisícky turistov a chaosu v uliciach bola čarovná.

Aby som nepísala len o negatívych stránkach pandémie, aj tieto všetky situácie, ktoré sa počas roka udiali a obmedzenia ako karanténa, zákaz vychádzania a pod. mali aj svoje plus. Konenče sme sa pustili do záhrady s plným nasadením. Vysadili sme ovocné stromy, a zase niečo doplnili , čo sa kvetov týka. Pribudli ďalšie ruže, kríky , trvalky. Zasadili sme Sekvoju, na ktorú sa veľmi teším keď vyrastie :). Dokončila som našu skalku, dosadili sme ešte ríbezle a maliny. Takže za pár rokov budú všetky tieto stromy a rastliny robiť veľkú parádu.

Naša záhrada je moja srdcovka a chcem aby za pár rokov vyzerala tak ako z mojich predstáv. Plná kvetov, porastov, žijúca, vytvárajúca si vlastný svet. Nechcem ohraničené anglické trávniky, ani prísne zastrihané kríky či oddelené kvety, chcem aby bola poprerastaná, skrývajúca rôzne zátišia. Ešte je na nej veľa práce, pokým sa dopracujem k vytúženému výsledku, ale ako sa vraví, pomaly ďalej zájdeš a všetko má svoj čas a postupnosť.

Bol to ťažký rok po všetkých stránkach a myslím, že nielen mňa, ale aj ostatných ľudí naučil pokore a možno si niektorí uvedomili , že najdôležitejšie v živote niesú tisíce na účtoch, ale zdravie, to, že máme rodinu a blízkych a že v živote sú dôležité úplne iné hodnoty ako či máte plné skrine nového oblečenia a či stihnete ísť aspoň raz- dva krát za rok na dovolenku k moru , či do nejakej destinácie, že je nepodstatné to, či môžte ísť v nedeľu na nákup do obchodného centra. Myslím, že tí, čo si nevážili bežné veci a radosti života sa ich po tomto roku naučili vážiť. Ja osobne som vďačná za to, že sme tento rok prežili, že som sa nemusela vzdať práce, že moji rodičia a bratia sú v poriadku, že mám pri sebe človeka, ktorý ma miluje a ktorý pri mne stojí aj v dobrých aj v ťažkých časoch a je mi oporou, že sme si oporou navzájom a zvládli sme tento rok. 

Pred Vianocami ste ma veľmi prekvapili dopytom po ilustrovaných rodinkách, schránkach, lampách, tričkách a kalendároch. Posledné dva mesiace pred Vianocami som ťahala pracovne naozaj denno denne 7 dní v týždni, aby som všetko stihla a odoslala včas. Posledné balíky poodchádzali 20. decembra a všetky boli do Vianoc doručené. Bola to makačka, ale som za to vďačná, lebo ste ma podporili aj v takýchto ťažkých časoch, takže som sa snažila vydať zo seba maximum, aby ste boli spokojný a vecičky pod stromčekmi vykúzlili úsmev a radosť :). Kalendárov som rozposlala 180 kusov a ešte stále je o ne záujem, takže hneď ako trošku polavia opatrenia u nás a otvoria tlačiareň, kde mi ich tlačia, dám ešte dotlačiť pár kusov, nejaký malý náklad cca 20 -30 kusov.  

Jednej mojej vernej zákazníčke som robila aj rodoststrom, nie taký obyčajný, klasický, ale na jej želanie , taký rozprávkový :).

Po takto hektickom roku som si konečne dopriala dovolenku na regeneráciu :D, pretože priznám sa, moja chrbtica a ruka dostávala tie posledné mesiace zabrať a potrebujem si aj ja trošku oddýchnuť od objednávok. Trošku vyvetrať si hlavu, načerpať inšpiráciu do Nového roka, silu, nápady na nové veci, ktoré už pomaličky vznikajú :). 

Ako ste si mohli všimnúť, v Novom roku už vzniklo zopár nových obrazov.

.

Obrazy si hneď našli majiteľky a ja mám radosť, že moja tvorba, ako mi píšete,na vás pozitívne vyžaruje a núti človeka sa pousmiať aj keď sú i pochmúrne dni.

Pustila som sa aj do nových návrhov na tričká a mikiny, aby v tomto roku zase bolo z čoho vyberať :). Niektoré už sú hotové a musíme ich s mojim bráškom len graficky spracovať.

Na iných sa ešte stále pracuje...Každopádne máte sa na čo tešiť :). Okrem nových tričiek a mikín, budú aj nové sady ručne maľovaných misiek a šálok.

V neposlednom rade sa chcem počas dovolenky povenovať aj domácnosti a rodine. Pustili sme sa s Dariusom do dokončenia ďalšej miestnosti - špajze, takže by som bola rada, keby sa nám ju podarí v priebehu týždňa dokončiť :). A aj nejaké drobnosti na dome chceme porobiť, napríklad zrušiť vianočnú výzdobu :), takže nieje to zase taká dovolenka , že mám vyložené nohy a celé dni sa válam pred TV :D.

Okrem práce chodíme na prechádzky do prírody aj s našou Bonnie. Zima tento rok trochu sklamala , čo sa počasia týka, ale my máme aspoň tú výhodu, že kúsok od nás sú hory, kopce a skaly, kde pani zima zavítala v plnej kráse, takže si za snehom vyšlapeme :).

 

Čo viac dodať, nieje všetko ružové, ani čiernobiele. Učíme sa z vlastných chýb a človek všeobecne sa zahráva s ohňom. Už dlho sa hovorilo, že raz sa to ľudstvu vypomstí. Toto bol ďalší krok ľudstva vedľa, ktorý mal na svedomí veľké následky a kopu ľudských životov. Chráňme si zdravie lebo máme len jedno a možno by sme sa naozaj mali zamyslieť, nad svojimi činmi na tejto planéte. Nevážime si , čo máme, likvidujeme prírodu, národy sa vraždia navzájom a vymýšľame choroby a následne vakcíny aby sme na tom zarobili. Je to smutné, ale pravdivé a pokiaľ sa nezmení náš prístup, môže byť takýchto ťažkých rokov oveľa viac a za pár rokov tu nemusíme už byť vôbec...

Do Nového roka vám preto prajem hlavne to zdravie, zdraví úsudok, lásku a aj šťastie i keď si mysím, že každý je strojcom, toho svojho šťastia aspoň trošku :). 

Rubriky blogu

ZTZiOWZ